Unit 2:Cells "What do you know about Cells Quiz?"

Multiple Choice
1. What organelle is just in plant cells?
a) Vacuole
b) Cell wall
c) Rough ER

2. Whay organelle is a jelly-like substance found inside ALL cells?
a) Cytoplasm
b) Mitochondria
c) Smooth ER

3. What is the function of the centrioles?
a) Converts light energy(from the sun) into chemical energy (sugar).
b) Breaks down food into energy that the body can use. (ATP).
c) Paired structures that aids in cell division.

4. Why does cytokinesis differ between plant and animal cells?
a) Because plant cells don't carry out cytokinesis
b) Becuase animal cells have a rigid cell wall
c) Becuase plant cells have a rigid cell wall

5. What happens during telophase?
a) Chromosomes gather at oopposite ends of the cell
b) Sister chromatids separate into individual chromosomes
c) Chromosomes line up across the middle of the cell

6. The spindle fibers begin to form during which stage?
a) Interphase
b) Prophase
c) Anaphase

7. Sister chromatids are pulled towards opposite sides of the cell during which stage?
a) Cytokinesis
b) Prophase
c) Anaphase

8. What are the stages of mitosis in order?
a) Interphase, prophase, anaphase, telophase, metaphase, cytokinesis
b) Interphase, prophase, metaphase, anaphase, telophase, cytokinesis
c) Interphase, metaphase, anaphase, telophase, cytokinesis, prophase

9. What is the first stage of mitosis?
a) Metaphase
b) Telophase
c) Interphase

10. What is the final stage of mitosis?
a) Cytokinesis
b) Prophase
c) Metapahse

True or False
11. Passive transport requires energy.
12. The four types of passive transport are diffusion, facilitated diffusion, filtration, and osmosis.
13. Passive transport is an area of high transportation to an area of low transportation.
14. Active Transport is the movement of substances against it's concentration gradient from high to low concentration.
15. Active transport requires chemical energy such as ATP because is moving against the concentration gradient.
16. An example of active transport is sugar molecules going in to a cell.
17.The Plasma membrane(cell membrane)is made of one phospholipid.
18. The plasma membrane regulates what enters and exits the cell.
19. Many molecules cross the cell membrane by filtration and facilitated diffusion.
20. Cells divide for growth and repair.

´╗┐Answers
1. b
2. a
3. c
4. c
5. a
6. b
7. c
8. b
9. c
10. a
11. False, does NOT require energy
12. True
13. True
14. False, low to high concentration
15. True
16. True
17. False, two phospholipids
18. True
19. False, diffusion and osmosis
20. True